Τελευταία νέα

Η Ελληνική Εταιρεία
Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π)
σας καλεί στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο...

Περισσότερες πληροφορίες...


 Μαρίνα Μεϊδάνη - Παπαγιαννάκη - Βιογραφικό σημείωμα

 

I. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ονοματεπώνυμο: Μαρίνα ΜΕΪΔΑΝΗ - ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Όνομα μητέρας: Αθανασία
Όνομα πατέρα: Κωνσταντίνος
Χρόνος και τόπος γέννησης: 26 Ιουνίου 1941 στη Δομβραίνα Βοιωτίας
Διεύθυνση κατοικίας: Πεστών13, Αθήνα, ΤΚ 113 62
Τηλ. Οικίας: 2108829231
Τηλ/ Fax: 2108839759

II. ΣΠΟΥΔΕΣ

  • 1965: Πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • 1970: Diplome d' Etudes Superieures (DES) Nομικής Σχολής Πανεπιστημίου Παρισίων (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα).
  • 1975: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ειδίκευση: Ανάλυση και Ανάπτυξη Αγροτικών Ζωνών ) του Institut Agronomique Mediterrane en της πόλης Montpellier Γαλλίας.

ΙΙΙ. ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

  • Γαλλικά: Αριστα
  • Αγγλικά: Καλά

Ι V. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

1. Μόνιμη

1971 - μέχρι και σήμερα:
Mέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών . (ΔΣΑ). Εξάσκηση ενεργού δικηγορίας σε υποθέσεις που εμπίπτουν στο Οικογενειακό Δίκαιο.
1978 - 1981:
Επιστημονική Συνεργάτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΕΜΚΑΙΣ).
1983 - 1997:
Επιστημονική Συνεργάτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
1997 - μέχρι και σήμερα:
Επιστημονική Συνεργάτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

2. Τακτική

1996 - μέχρι και σήμερα:
Διδάσκουσα του Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθηνών (κατεύθυνση Γενικής Αγωγής) στο μάθημα του α΄και β΄εξαμήνου με τίτλο: Διαμόρφωση Κοινωνικής Ταυτότητας Φύλου.

3. Περιστασιακή

Διαλέξεις - Μαθήματα σε Ευρωπαϊκά και Επιμορφωτικά Προγράμματα την τελευταία δεκαετία:

1993
  1. Συμμετοχή με διαλέξεις - μαθήματα διάρκειας 40 ωρών στο Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 20 μακράς διάρκειας άνεργων γυναικών πτυχιούχων βρεφονηπιακών σχολών άνω των 25 ετών στην ισότητα αγοριών και κοριτσιών στην εκπαίδευση, το οποίο εκτελέστηκε για το Δήμο Αθηναίων (Κοινοτική Πρωτοβουλία NOW) από το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία». Οι διαλέξεις - μαθήματα σε θέματα ισότητας των φύλων και κοινωνικής κατασκευής του φύλου αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση της προσωπικής στάσης των καταρτιζόμενων γυναικών.
  2. Συμμετοχή με διαλέξεις - μαθήματα σε θέματα άρσης των διακρίσεων και νομικής ισότητας των φύλων στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης Γυναικών (Κοινοτική Πρωτοβουλία NOW) που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ) και το Δήμο Αθηναίων και ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στο Κέντρο Ερευνας Μελετών Δημιουργικότητας Νέων (ΚΕΜΕΔΗΝ).
  3. Συμμετοχή με διαλέξεις - μαθήματα στο Πρόγραμμα (Κοινοτική Πρωτοβουλία NOW) Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανεργων Γυναικών Κοινωνικών Επιστημόνων για τη στελέχωση Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ.
1993 - 1994
  1. Συμμετοχή με διαλέξεις - μαθήματα σε θέματα ισότητας των φύλων και κοινωνικής κατασκευής του φύλου στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με τίτλο Η Γυναίκα στη Δημόσια Διοίκηση . Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε εκτός της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως πχ Θεσσαλονίκη και Χανιά.
1998 -1999
  1. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Ανδρικής Βίας κατά των Γυναικών» (Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΑΦΝΗ), που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ανδρικής Βίας κατά των Γυναικών με την ευθύνη της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών. Η συμμετοχή συνίσταται στη συμβολή στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των δράσεων του Προγράμματος, όπως πχ εισήγηση - εμψύχωση της συζήτησης της επί μέρους θεματικής του 5θήμερου σεμιναρίου επιμόρφωσης 10 αστυνομικών της ΕΛΑΣ σχετικά με τις μορφές της ανδρικής βίας κατά των γυναικών, στα πλαίσια του γενικού θέματος της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών.

V . ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

  • Θεωρητικές προσεγγίσεις της κατασκευής του κοινωνικού φύλου.
  • Διακρίσεις, δικαιώματα και συλλογικές δράσεις και διεκδικήσεις των γυναικών.
  • Εθνικές, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου.
  • Η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στο σύστημα της εκπαίδευσης.

VI. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ (τελευταία δεκαετία)

  • Εισήγηση με τίτλο « Τα εγχειρίδια Αγωγής του Πολίτη στη Μέση Εκπαίδευση» στο συνέδριο « Πολιτική Παιδεία και Σχολείο» (Ρόδος 7-9 Σεπτεμβρίου 1994). Οργανώθηκε από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Εισήγηση με τίτλο « Ο χαρακτήρας και η ένταξη του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής στο πρόγραμμα μαθημάτων της Μέσης Εκπαίδευσης», στην Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 1995).
  • Εισήγηση με τίτλο «Αναπαραστάσεις του φύλου στα ελληνικά συγγράμματα του Οικογενειακού Δικαίου», στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για «Το φύλο των Δικαιωμάτων. Εξουσία, γυναίκες και ιδιότητα του πολίτη» (Αθήνα, 9-10 Φεβρουαρίου 1996).

VII . ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Συμμετοχή στην ομάδα των εθνικών εμπειρογνωμόνων για την πραγματοποίηση της Πρώτης Φάσης ( PHASE 1) της έρευνας για την Κοινωνική και Πολιτική Εκπαίδευση της ΙΕΑ (Διεθνής Ενωση για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης). Η δεύτερη Εκθεση για την Ελλάδα υποβλήθηκε στην ΙΕΑ τον Αύγουστο του 1996.
  • Συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα του Προγράμματος του ΥΠΕΠΘ και του ΕΚΠΑ (Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) για την Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης της Μουσουλμανικής Μειονότητας (1997 - 2000).

VIII. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Από το 1977 έως και σήμερα συμμετέχω σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις φεμινιστικές και εν γένει οπτικής φύλου (ομάδες, δράσεις,πρωτοβουλίες και συνέδρια) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1979 ως το 1981 υπήρξα μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και αρθρογράφος του περιοδικού «ΣΚΟΥΠΑ, για το γυναικείο ζήτημα» και από το 1985 μέχρι σήμερα μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και αρθρογράφος του περιοδικού «ΔΙΝΗ, φεμινιστικό περιοδικό». Από το 1991 είμαι μέλος του Comite International de Lecture του διεθνούς γαλλόφωνου περιοδικού NOUVELLES QUESTIONS FEMINISTES.