Τελευταία νέα

Η Ελληνική Εταιρεία
Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π)
σας καλεί στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο...

Περισσότερες πληροφορίες...


 Μαθήματα - Νέα

 

Τμήμα: Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Τίτλος μαθήματος: Φύλο και πολιτική
Η γυναικεία εκδοχή του πολίτη.
Διδάσκουσα: ΜΠΟΥΤΖΟΥΒΗ ΑΛΕΚΑ

Η έμφυλη ιδιότητα του δημοκρατικού πολίτη αναδεικνύει το ζήτημα ότι η πολιτική περιθωριοποίηση των γυναικών είναι και πρόβλημα δημοκρατίας.
Η κατοχύρωση της "καθολικής ψηφοφορίας" των ανδρών το 1864 και ο αποκλεισμός των γυναικών από αυτή τη νομοθετική ρύθμιση αποδεικνύει την ασυμβατότητα του πολιτικού με το γυναικείο. Αποτυπώνεται στα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν για να τον δικαιολογήσουν και αφορούν μεταξύ άλλων στην "αυτονομία της πολιτικής" ή στη "στρεβλή" λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών. Εντούτοις και μετά την κατοχύρωση της γυναικείας ψήφου, εξακολουθεί να συνυπάρχει το κατακτημένο δικαίωμα με τη συνεχιζόμενη καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών στον ιδιωτικό χώρο και την ουσιαστική περιθωριοποίησή τους στο δημόσιο.
Η συζήτηση για ισότητα ή διαφορά, αποκλεισμός ή προσαρμογή.
Η συγκρότηση μιάς "γυναικείας εκδοχής" του πολίτη εστιασμένης στο κοινωνικό πεδίο και όχι στενά πολιτικό? εκδοχή με αναγωγή από στα "φυσικά" χαρακτηριστικά, την οποία διεκδίκησαν και οι ίδιες οι γυναίκες μέχρι το Μεσοπόλεμο που το ριζοσπαστικό φεμινιστικό ρεύμα του γυναικείου κινήματος διεκδίκησε την ψήφο ως δημοκρατικό δικαίωμα.
Η δυνατότητες των γυναικών να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις παροχές των κρατικών θεσμών και του πολιτικού συστήματος, χωρίς όμως να συμβάλλουν στην περαιτέρω παγίωση της ουσιοκρατικής ταυτότητας που τους αποδίδουν.

[Οι σχετικές με τον τρόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου λεπτομέρειες θα δοθούν κατά τη διεξαγωγή του εναρκτήριου μαθήματος]

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

  1. Βαρίκα Ε., "Επανίδρυση ή επιδιόρθωση της Δημοκρατίας; Το αίτημα της ισάριθμης αντιπροσώπευσης των φύλων", στο Με διαφορετικό πρόσωπο. Φύλο, διαφορά και οικουμενικότητα, Κατάρτι, Αθήνα 2000, 309-351.
  2. Παντελίδου-Μαλούτα Μ., Το φύλο της Δημοκρατίας. Ιδιότητα του πολίτη και έμφυλα υποκείμενα, εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα 2002.
  3. Σαμίου Δ., Τα πολιτικά δικαιώματα των Ελληνίδων (1864-1952)", Μνήμων 12 (1989) 161-172.
  4. Φουρναράκη Ε., "Επί τίνι λόγω αποστερείν αυτήν ψήφου; Καθολική ανδρική ψηφοφορία και αποκλεισμός των γυναικών από την πολιτική στην Ελλάδα του 19ου αιώνα", Μνήμων 24(2002)179-226.
  5. Ψαρρά Α., "Μητέρα ή πολίτις; Ελληνικές εκδοχές της γυναικείας χειραφέτησης (1870-1920)", Δίνη, φεμινιστικό περιοδικό 9 (1997), 239-256.
  6. Ο Αγώνας της γυναίκας στην Ιστοσελίδα www.gender.panteion.gr

[Η βιβλιογραφία θα εμπλουτισθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ανάλογα με τις θεματικές που θα αναπτύσσονται].